Μετάβαση στις επιλογές Cookies
Το παιδικό μάτι

Το παιδικό μάτι

Η όραση είναι ίσως η σημαντικότερη από τις αισθήσεις μας. Και η καλή όραση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παιδική ηλικία. Οι δε γονείς που έχουν την ευθύνη των παιδιών τους θα πρέπει στον ελάχιστο προβληματισμό ν' απευθύνονται στον ειδικό και να μην ακούνε τυχαίες και μη τεκμηριωμένες συμβουλές. 
 

 Τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζει η όραση των παιδιών είναι: 

  •  O στραβισμός 
  • H αμβλυωπία 

Ο προληπτικός έλεγχος της όρασης των παιδιών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικός. Η οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών και μετά δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία. Αν υποψιαζόμαστε, όμως,  ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης μπορεί να γίνει εξέταση και πριν από αυτή τη ηλικία.  
 

Τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε τη προσοχή μας για να διαπιστώσουμε αν το παιδί χρειάζεται οφθαλμολογικό έλεγχο είναι τα εξής: 

Όταν ένα παιδί δεν βλέπει, παραιτείται, δεν κάνει προσπάθεια και έτσι δεν έχει έντονα συμπτώματα. Αυτό το παρατηρούν εύκολα οι γονείς. 

Μπορεί όμως το παιδί να παρουσιάζει συμπτώματα όπως κούραση με πονοκέφαλο, ιδίως το απόγευμα μετά από μία κουραστική ημέρα, ζάλη, πεπτικά συμπτώματα (τάση για εμετό) εύκολη κόπωση και απροθυμία για διάβασμα, ερεθισμένα κόκκινα μάτια ή δακρυσμένα. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί έχει μικρή διαθλαστική ανωμαλία την οποία προσπαθεί συνεχώς να διορθώσει. 

Επίσης χρειάζεται έλεγχος όταν οι γονείς παρατηρούν ότι το παιδί δεν βλέπει τα μακρινά αντικείμενα, όταν μισοκλείνει τα βλέφαρα, όταν κάνει κλίση της κεφαλής ή όταν γουρλώνει τα μάτια, όταν πάει κοντά στα αντικείμενα. 

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση. 

Τα νέα μας

Επιστροφή στην κορυφή