Μετάβαση στις επιλογές Cookies
Στραβισμός. Ποια η θεραπεία;

Στραβισμός. Ποια η θεραπεία;

Στραβισμός ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ενώ και τα δυο μάτια είναι ανοικτά μόνο το ένα είναι στραμμένο στο αντικείμενο προσήλωσης, ενώ το άλλο είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση. Τα μάτια κινούνται από μια ομάδα έξι μυών. Όταν δεν κινούνται ταυτόχρονα, τότε ο εγκέφαλος βλέπει δυο διαφορετικές εικόνες για το ίδιο αντικείμενο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται στραβισμός. Προσβάλλει το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 χρόνων. 

Ανάλογα με την κατεύθυνση προς την οποία είναι στραμμένο το μάτι που στραβίζει, ο στραβισμός χωρίζεται σε: 

  • Εσωτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα μέσα
  • Εξωτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα έξω
  • Ανωτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα πάνω
  • Υποτροπία. Το μάτι βρίσκεται προς τα κάτω

Επίσης ο στραβισμός χωρίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες: 

1. "Φυσιολογικός" στραβισμός. 
Παρατηρείται τους πρώτους 3-6 μήνες της ζωής και οφείλεται στη μη καλή συνεργασία των μυών του οφθαλμού. Εξαφανίζεται χωρίς καμιά θεραπεία. 

2. Ψευδοστραβισμός. 
Το παιδί δεν έχει στραβισμό αλλά δίνει την εντύπωση ότι στραβίζει. Αυτό μπορεί να συμβεί στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

• Μεγάλη απόσταση μεταξύ των ματιών. 

• Ασυμμετρία κρανίου. 

• Ασυμμετρία βλεφάρων. 

3. Παθολογικός στραβισμός που χωρίζεται στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. 

Πότε εμφανίζεται ο στραβισμός; 
Ο στραβισμός εμφανίζεται από τη γέννηση ή μέσα στα δυο πρώτα χρόνια της ζωής. Μόλις οι γονείς ή ο παιδίατρος υποψιαστεί την παρουσία του στραβισμού θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από ειδικό οφθαλμίατρο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να καθορίσει την κατηγορία του στραβισμού. 

Προκαλεί οποιαδήποτε ενοχλήματα ο στραβισμός; 
Το κυρίως σύμπτωμα του στραβισμού είναι η διπλωπία. Το παιδί έχει την εντύπωση της διπλής εικόνας των αντικειμένων. Αν όμως, δεν αντιμετωπιστεί ο στραβισμός έγκαιρα, τότε το παιδί θα έχει μείωση της όρασης στο παθολογικό μάτι και τελικά αυτό θα αποκτήσει αμβλυωπία. Αμβλυωπία είναι η κατάσταση κατά την οποία, ενώ το μάτι δεν έχει κανένα παθολογικό πρόβλημα εντούτοις δε βλέπει καλά ή δε βλέπει καθόλου. 

Ποια η θεραπεία του στραβισμού; 
Η θεραπεία του στραβισμού αρχίζει συνήθως μετά την ηλικία των 6 μηνών, με κλείσιμο του ματιού που δε στραβίζει, για ορισμένες ώρες την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό ερεθίζεται το μάτι που στραβίζει και αναπτύσσει ορθά την οπτική οξύτητα. Η αποκατάσταση όμως, της σωστής θέσης του ματιού γίνεται μόνο χειρουργικά. Η εγχείρηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην χάσει το μάτι που στραβίζει την όρασή του (αμβλυωπία). Ο χρόνος της επέμβασης καθορίζεται αποκλειστικά από τον ειδικό παιδοοφθαλμίατρο που παρακολουθεί το παιδί. 

Τα νέα μας

Επιστροφή στην κορυφή