Μετάβαση στις επιλογές Cookies
Το καλοκαίρι και τα μάτια μας

Το καλοκαίρι και τα μάτια μας

To  καλοκαίρι είναι ευκαιρία για ξενοιασιά ,ξεκούραση ψυχαγωγία και ταξίδια. ΄Ηλιος,θάλασσα, χαλάρωση από τη μια μολύνσεις , λοιμώξεις, μικροτραυματισμοί καραδοκούν απ’την άλλη. Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες, η άμμος, η σκόνη και οι αυξημένες υπαίθριες δραστηριότητες επιβάλλουν την λήψη προστατευτικών μέτρων για να απολαύσουμε και να  επωφεληθούμε από το καλοκαίρι. 

Η προστασία των ματιών μας επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες ακόμη περισσότερο όμως στα παιδιά και στα νήπια γιατί οι βλάβες είναι αθροιστικές χρόνο με τον χρόνο. 
Η προστασία των ματιών των παιδιών από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία είναι ακόμη πιο σημαντική και από την χρήση του κατάλληλου με τον τύπο δέρματος αντηλιακού για την αποφυγή εγκαυμάτων. Κι αυτό γιατί τα μάτια ενός παιδιού είναι πιο ευαίσθητα και έχουν μικρότερη ικανότητα φιλτραρίσματος της UV ακτινοβολίας σε σχέση με τα μάτια ενός ενήλικα με αποτέλεσμα να απαιτούν αυξημένη προστασία. 

Τι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα γονείς και παιδια;  Τον ήλιο! 

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο απο 12μμ-3μμ. 
  • Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου που  μπλοκάρουν τις ακτίνες  UVA και UVB 100%. Επίσης, όσοι παραμένουν πολλή ώρα στην άσφαλτο ή στην θάλασσα να προτιμούν πολωτικούς φακούς που απορροφούν και το ανακλώμενο φως. Για τα παιδιά οπωσδήποτε  ένα καπέλο με πλατύ γείσο και αντηλιακό! 

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη προδιαθέτει σε:  

  • αντιαισθητικές ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα 
  • σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, π.χ την ακτινική κεράτωση 
  • σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που ---είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο και σε μελάνωμα 
  • σε σχηματισμό καταρράκτη 
  • σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας 

Τα μικρόβια! 
Tο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών ειδικά των παιδιών μετά από παιχνίδια στην αμμουδιά ή στην εξοχή είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει δραστικά την μετάδοση μικροβίων. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας για οποιοδήποτε λόγο. 

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά! 
Κάποια αθλήματα, όπως η ποδηλασία, η ιστιοπλοΐα κ.α. απαιτούν τη χρήση γυαλιών για την προστασία από σκόνη, νερό, η μικροαντικείμενα που πιθανόν να τραυματίσουν τα μάτια σας.  

Προσοχή σε πισίνα και θάλασσα 
Συχνές είναι οι μολύνσεις των ματιών το καλοκαίρι σε πισίνες και θάλασσα.  
Προληπτικά, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μάσκα ή κολυμβητικά γυαλιά και να μην ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα στην πισίνα. Οι πισίνες θα πρέπει να χλωριώνονται για να μην αναπτύσσονται μικρόβια. Έστω κι αν μια πισίνα είναι επαρκώς χλωριωμένη καλό είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα σε αυτήν, γιατί το χλώριο μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των ματιών ή ακόμη στικτή κερατίτιδα. Επίσης, στις πισίνες μπορεί να υπάρχει ένα πρωτόζωο το οποίο ονομάζεται ακανθαμοιβάδα και το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση του κερατοειδούς. 

Τα βασικά συμπτώματα της μόλυνσης των ματιών είναι: 

  •  Κοκκίνισμα 
  • Πόνος 
  •  Πυώδεις εκκρίσεις 
  • Ευαισθησία στο φως 
  • Θολή όραση 

Προσοχή στους χρήστες φακών επαφής. 
Οι χρήστες φακών επαφής καλό θα ήταν να κολυμπούν χωρίς τους φακούς τους ή σε περίπτωση που τους χρησιμοποιούν να αποφεύγουν να ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στο νερό. Το καλοκαίρι παρατηρείται στη χώρα μας αύξηση των μυκητιάσεων του κερατοειδούς οι οποίες είναι πολύ σοβαρές, δεν ανταποκρίνονται σε κοινά αντιβιοτικά και μπορούν να επιδεινωθούν απειλώντας την όραση με τη χρήση κορτιζόνης. Οι χρήστες φακών επαφής χρειάζεται να διακόπτουν άμεσα τους φακούς με την έναρξη των συμπτωμάτων και να εξετάζονται άμεσα από οφθαλμίατρο.  

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση. 

Τα νέα μας

Επιστροφή στην κορυφή