Μετάβαση στις επιλογές Cookies
Αμβλυωπία

Αμβλυωπία

Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) έχουμε όταν το ένα μάτι βλέπει λιγότερο από το άλλο. Οι αιτίες της αμβλυωπίας είναι ο στραβισμός, η ανισομετρωπία και η ανοψία.  

Το πιο σημαντικό στην αμβλυωπία είναι ότι το παιδί συνιστάται να εξετασθεί πριν από τα εφτά του χρόνια ώστε να γίνει το κλείσιμο του καλού ματιού για να μάθει να βλέπει το τεμπέλικο μάτι. Το κλείσιμο, όπως αναφέραμε και στον στραβισμό, συνεχίζεται όσο αυξάνει η όραση του αμβλυωπικού ματιού και το παιδί πρέπει να εξετάζεται από τον οφθαλμίατρο μέχρι τα 12-13 του χρόνια, για το ενδεχόμενο να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπιασμού. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο προληπτικός έλεγχος της όρασης των παιδιών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικός, διότι το παιδί μπορεί να πάσχει από αμβλυωπία χωρίς να το γνωρίζουμε και μόνο ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός (π.χ μόλυνση του καλού ματιού) να διαπιστωθεί ότι το άλλο μάτι δεν βλέπει καλά. Αν όμως αυτό το τυχαίο γεγονός συμβεί και αυτή η διαπίστωση γίνει, μετά από το 7ο - 8ο έτος της ηλικίας του, τότε είναι αρκετά αργά για θεραπευτική διόρθωση. 

 
Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση. 

Τα νέα μας

Επιστροφή στην κορυφή